(ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει γνώσεις και ικανότητες ώστε να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
- Να γνωρίζει τις βασικές αρχές
της λειτουργίας του φυσικού
περιβάλλοντος και των
οικοσυστημάτων, τις
αξιοποιήσιμες δυνατότητές του
και τους τρόπους εμπορικής
διαχείρισης, συντήρησης και
επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι
κ.α.)
- Να προστατεύει τους φυσικούς
πόρους και το περιβάλλον
- Να γνωρίζει και να εφαρμόζει
τις κατάλληλες καλλιεργητικές
τεχνικές για δένδρα, θάμνους,
άνθη και χλοοτάπητες
- Να αναγνωρίζει τα φυτά που
χρησιμοποιούνται στην κηποτεχνία
- Να αναγνωρίζει τα υλικά
άρδευσης
- Να αναγνωρίζει τα υλικά
συνδεσμολογίας σωλήνων
(μεταλλικών, pvc,
πολυαιθυλενίου)
- Να εκτελεί βασικούς
φυτωριακούς χειρισμούς και
τεχνικές φύτευσης
- Να εκτελεί βασικούς χειρισμούς
για τις ανθοκηπευτικές
καλλιέργειες
- Να χρησιμοποιεί τις βασικές
αρχές αρχιτεκτονικής του τοπίου
- Να σχεδιάζει μικρά έργα
διαμόρφωσης τοπίου
(χειρονακτικά- ηλεκτρονικά)
- Να εκτελεί βασικούς χειρισμούς
συντήρησης πρασίνου
- Να εγκαθιστά δίκτυα άρδευσης
- Να αναγνωρίζει, επιλέγει,
χειρίζεται και συντηρεί
μηχανήματα και εργαλεία
(καλλιεργητές, ψαλίδα, σκαπτικά μηχανήματα, μικρούς εκσκαφείς και εργαλεία χειρός ) για φυτοτεχνικά έργα
- Να εκτελεί βασικές εργασίες
συντήρησης εγκαταστάσεων,
εξοπλισμού και απλών κατασκευών
διαμόρφωσης τοπίου
- Να χειρίζεται τον εξοπλισμό
μίας επιχείρησης φυτοτεχνιών
έργων ή ενός καταστήματος
πώλησης σχετικού εξοπλισμού
- Να αποκτήσει επιχειρηματική
συνείδηση
- Να τηρεί βασικούς κανόνες
υγιεινής και ασφάλειας στον
εργασιακό του χώρο
-Να αναπτύσσει βασικές
ικανότητες επικοινωνίας
- Να γνωρίζει κα να χρησιμοποιεί
τις βασικές αρχές της γεωργικής
οικονομίας
- Να ετοιμάζει παραστατικά
πώλησης και διακίνησης αγαθών
(ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
- Να γνωρίζει τις βασικές αρχές
της λειτουργίας του φυσικού
περιβάλλοντος και των
οικοσυστημάτων, τις
αξιοποιήσιμες δυνατότητές του
και τους τρόπους εμπορικής
διαχείρισης, συντήρησης και
επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι
κ.α.)
- Να προστατεύει τους φυσικούς
πόρους και το περιβάλλον
- Να χρησιμοποιεί βασικές
γνώσεις φυτικής και ζωικής
παραγωγής
- Να γνωρίζει και να
παρακολουθεί τα διάφορα στάδια
της παραγωγικής διαδικασίας των
τροφίμων
- Να παρακολουθεί και να
επεμβαίνει. στο μέτρο των
αρμοδιοτήτων του στην
επεξεργασία και συντήρηση
τροφίμων (γραμμή παραγωγής
εργοστασίου)
- Να επεξεργάζεται και να
συντηρεί τα βασικά γεωργικά
προϊόντα
- Να γνωρίζει τις ειδικότερες
διεργασίες μέσω των οποίων
συντελείται η μεταποίηση των
ζωικών προϊόντων ώστε να
παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη
διαδικασία παραγωγής τους
- Να γνωρίζει τις ειδικότερες
διεργασίες μέσω των οποίων
συντελείται η μεταποίηση των
φυτικών προϊόντων, ώστε να
παρακολουθεί λεπτομερώς τη
διαδικασία παραγωγής τους
- Να εκτελεί εργασίες
καθαρισμού, συντήρησης,
λειτουργίας και απολύμανσης
μηχανημάτων και γραμμών
παραγωγής
- Να ελέγχει σε στοιχειώδες
επίπεδο την ποιότητα των
προϊόντων, σε όλα τα στάδια
επεξεργασίας τους, ώστε να είναι
ασφαλή για τη δημόσια υγεία
- Να γνωρίζει τα υλικά που
πρέπει να χρησιμοποιούνται στις
διάφορες συσκευασίες, ώστε να
διασφαλίζεται η ποιότητα του
προϊόντος αλλά και η ασφάλεια
του καταναλωτή
- Να συσκευάζει, διακινεί και
εμπορεύεται βασικά γεωργικά
προϊόντα
- Να γνωρίζει τα προβλήματα της
δημόσιας υγείας που συνδέονται
με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα
νομοθετικά και προληπτικά μέτρα
ελέγχου της υγιεινής τους
- Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής
και ασφάλειας τροφίμων
- Να εκτελεί εργασίες στην
αποθήκευση και διακίνηση στο
χώρο των τροφίμων
- Να τηρεί βασικούς κανόνες
υγιεινής και ασφάλειας στον
εργασιακό του χώρο
- Να γνωρίζει να συναλλάσσεται
- Να γνωρίζει και να
χρησιμοποιεί τους βασικούς
κανόνες της γεωργικής οικονομίας