ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΩΝ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

(ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)

Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει γνώσεις και ικανότητες ώστε να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:


- Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.α.)


- Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον


- Να γνωρίζει και να εφαρμόζει τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές για δένδρα, θάμνους, άνθη και χλοοτάπητες


- Να αναγνωρίζει τα φυτά που χρησιμοποιούνται στην κηποτεχνία


- Να αναγνωρίζει τα υλικά άρδευσης


- Να αναγνωρίζει τα υλικά συνδεσμολογίας σωλήνων (μεταλλικών, pvc, πολυαιθυλενίου)


- Να εκτελεί βασικούς φυτωριακούς χειρισμούς και τεχνικές φύτευσης


- Να εκτελεί βασικούς χειρισμούς για τις ανθοκηπευτικές καλλιέργειες


- Να χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικής του τοπίου


- Να σχεδιάζει μικρά έργα διαμόρφωσης τοπίου (χειρονακτικά- ηλεκτρονικά)


- Να εκτελεί βασικούς χειρισμούς συντήρησης πρασίνου


- Να εγκαθιστά δίκτυα άρδευσης


- Να αναγνωρίζει, επιλέγει, χειρίζεται και συντηρεί μηχανήματα και εργαλεία

 (καλλιεργητές, ψαλίδα, σκαπτικά μηχανήματα, μικρούς εκσκαφείς και εργαλεία χειρός ) για φυτοτεχνικά έργα


- Να εκτελεί βασικές εργασίες συντήρησης εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και απλών κατασκευών διαμόρφωσης τοπίου


- Να χειρίζεται τον εξοπλισμό μίας επιχείρησης φυτοτεχνιών έργων ή ενός καταστήματος πώλησης σχετικού εξοπλισμού


- Να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση


- Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο


-Να αναπτύσσει βασικές ικανότητες επικοινωνίας


- Να γνωρίζει κα να χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές της γεωργικής οικονομίας


- Να ετοιμάζει παραστατικά πώλησης και διακίνησης αγαθών

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

(ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)

Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:


- Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.α.)


- Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον


- Να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής


- Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων


- Να παρακολουθεί και να επεμβαίνει. στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου)


- Να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα


- Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους


- Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους


- Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής


- Να ελέγχει σε στοιχειώδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία


- Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή


- Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται βασικά γεωργικά προϊόντα


- Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους


- Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων


- Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων


- Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο

- Να γνωρίζει να συναλλάσσεται


- Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας